Digi představuje: Série Tomorrow

pondělí 1. července 2013
Série Tomorrow australského spisovatele Johna Marsdena je dystopickým/post-apokalyptickým bojem o přežití skupiny teenagerů v okupované Austrálii. Tomorrow je suveréně nejoblíbenější Young Adult série publikovaná v Austrálii. Marsden napsal celkem sedm knih, na které navazuje další třídílná série s názvem The Ellie Chronicles.

Hlavní hrdinkou příběhu je Ellie, která vyrazí společně se svými přáteli kempovat do buše. Když se vrátí zjistí, že jejich domy jsou prázdné a rodiny pryč. Netrvá jim dlouho přijít na to, že zatímco byli pryč, nepřátelská vojska napadla jejich zemi. Na invazi nebyl nikdo připraven, a proto nepřátelská armáda neměla sebemenší problém obsadit Austrálii. Z Ellie a jejích přátel se rázem stávají partyzáni a v průběhu série sabotují každý krok svých nepřátel.

První díl série byl zfilmován v roce 2010 s Caitlin Stasey v hlavní role. Film má ovšem několik logických nedostatků a pro diváka, který sérii nečetl může být matoucí. Marsden sáhodlouze objasňuje, jak je možné, že teenageři řídí obrovská nákladní auta a umí zacházet se zbraní. Film na tento fakt nedbá, a tak mnohé překvapí, když najednou na obrazovce uvidí vytuněné středoškoláky, kteří kolem sebe máchají zbraněmi, jak kdyby byli vychovaní v armádě. Možná i proto se série nedočkala filmového zpracování druhého dílu, o kterém se ovšem šušká, že by měl vyjít v roce 2014. Uvidíme. V roli mladých partyzánů byste mohli znát herečky Rachel Hurd-Wood (Wendy z Petra Pana, Laura z Parfém - Příběh vraha či Sibyl Vane z Doriana Graye) a ještě blonďatou Phoebe Tonkin (Faye z The Secret Circle nebo Haley z The Vampire Diaries).

Osobní názor:
Marsdenovi se nemůže upřít to, že má dokonalý smysl pro detail a realitu. Ellie coby hlavní postava není dokonalá hrdinka, ale obyčejná holka se spoustou odvahy, která ovšem není vůbec hloupá a dost často dostává celkem logicky strach. Ostatně všechny postavy jsou dobře promyšlené a vypracované. Jejich vývoj skrz sérii je krásně vidět a jejich charakterové vlastnosti ať už dobré nebo špatné jim dodávají neocenitelné lidskosti. 

Podle mě je příběh celkem originální, alespoň co se týče YA literatury. Narozdíl od typických dystopických příběhů je série Tomorrow zasazena do přítomnosti, a tudíž dodává celému příběhu jakýsi úzkostlivý náboj. Moment šoku, kdy si čtenář společně s hlavními hrdiny uvědomuje, co se stalo, nutí k zamyšlení nad reálností situace.

Jediné, co bych sérii vytkla jsou pomalejší rozjezdy, alespoň u prvních dvou dílů, a taky občasné zdlouhavé popisné pasáže. Na druhou stranu chápu, že tam mají určitou funkci, kterou zdárně plní, tudíž toto je čistě a jen můj osobní názor.

Pokud byste se sérii chystali číst v angličtině (a zřejmě vám ani nic jiného nezbyde, vzhledem k tomu, že české vydání se pravděpodobně nechystá), tak doporučuji přečíst si malý slovníček na začátku (nebo na konci?) knihy, kde se setkáte s vysvětlením typických australských výrazů (Commer x truck, two-tooths x young sheep). Ovšem pokud jste zběhlíci v anglicky psané literatuře, tak si pravý význam slova hravě domyslíte z kontextu, sama jsem nikdy neměla problém porozumět o co se jedná.

Tomorrow series se skládá ze sedmi dílů:
Tomorrow, When the War Began (1993)
The Dead of Night (1994)
A Killing Frost (1995)
Darkness, Be My Friend (1996)
Burning for Revenge (1997)
The Night Is for Hunting (1998)
The Other Side of Dawn (1999)




The Ellie Chronicles je trilogie, která obsahuje díly:
While I Live (2003)
Incurable (2005)
Circle of Flight (2006)

Všechny díly jsou za rozumnou cenu (a poštovné zadarmo) dostupné na BookDepository jak se starými, tak s novými obálkami.

Ukázky z knih:

“We believed we were safe. That was the big fantasy.” Tomorrow, When the War Began

“When you're scared you can either give in to the panic and let your mind fall apart, or you can take charge of your mind and think brave.” The Dead of Night

“I'm a person of the mountains and the open paddocks and the big empty sky, that's me, and I knew if I spent too long away from all that I'd die; I don't know what of, I just knew I'd die.” A Killing Frost

1 comments:

Majka Danihelová řekl(a)...

Vyzerá to veľmi zaujímavo. Akurát som kukla trailer na film. Asi si pozriem aj ten. Hlavná herečka hrá v seriáli Reign :D