A Court of Frost and Starlight (A Court of Thorns and Roses 3.1) - Sarah J. Maas

sobota 30. června 2018
Feyre, Rhys a jejich úzký kruh přátel jsou stále zaneprázdněni obnovováním Nočního dvora a rychle se měnícího světa. Ale Zimní slunovrat se konečně blíží a s ním i zasloužený odpočinek.

Ale i v téhle slavnostní atmosféře se nedokáží vyhnout stínům minulosti. Jak se Feyra snaží navigovat svůj první Zimní slunovrat coby Vladařka Nočního dvora, zjišťuje, že její nejbližší si s sebou nesou rány, které nečekala - jizvy, které by mohly ohrozit budoucnost jejího Dvora.


Feyre a spol. slaví Vánoce. Tečka. Pokud čekáte, že tahle kniha bude nabitá akcí, tak budete zklamaní. Účelem celé novely je propojit první tři díly se zbytkem série. Kromě pohledů Feyrey a Rhysanda se dostáváme do hlavy Cassiana, Mor i Nesty. Většina knihy se ale stále točí kolem hlavních protagonistů a jejich postupný návrat zpět do běžného života a konečné smíření se s následky války.

Rhys, Cassian a Azriel řeší především vznikající vzpouru mezi Illyriany. Právě do jejich hor se pravděpodobně přesune děj příští knihy s Cassianem coby hlavní postavou. Feyře pro změnu dělá starosti Nesta, která se po válce uzavřela do sebe a se sestrami udržujte kontakty minimálně. Svůj posttraumatický stres řeší alkoholem a ehm, řekněme promiskuitním chováním, což se samozřejmě nikomu nelíbí. 

Součástí téhle knihy je i sneak peak kapitoly z příštího dílu, proto s takovou jistotou tvrdím, že další příběh bude patřit právě Cassianovi a Nestě.

Vzhledem k tomu, že kniha je zaměřena spíše na interakci mezi jednotlivými postavami, než na samotný děj, je trochu škoda, že se během příběhu stane pár důležitých momentů, které budou v dalších dílech důležité. Čtenář série by tedy neměl tento "mezidíl" úplně přeskočit, pokud nechce být napříště z některých scén zmatený.

Osobně proti knize nic nemám (ostatně nedávno jsem psala, že kdyby J. K. Rowlingová měla napsat povídku, tak bych si přála vědět, co dělaly postavy po válce, tedy přesně knihu v takovémhle stylu). Na druhou stranu, mi tam ale něco chybělo. Jen nedokážu úplně přesně říct co. Možná že by knize prospělo, kdyby se soustředila na Rhysanda, Feyru, Cassiana a Nestu a nezatahovala do děje ještě Mor, pokud samozřejmě nebude část příští knihy patřit jí. Celkově nový díl Dvora působí roztříštěně, ale osobně jsem se několikrát od srdce zasmála a těch pár malých nedostatků mileráda přehlédnu. Přece jen jsem další tři hodiny strávila na youtube a tumblr a hledala vše, co na sobě mělo jméno Cassian a Nesta.

Pokud jste velcí fanoušci celé série jako já, tak knihu určitě doporučuji. Já osobně bych nejraději měla čtvrtý díl už v ruce.



2 comments:

Unknown řekl(a)...

Já osobně mám z pokračování trošku dilema. Vždy mi doma vtloukali, abych nedávala na rady ostatních a udělala si názor vlastní. Rozhodně se na pokračování těším, hlavně na Nestu, ta mi přirostla k srdci v posledním díle. Bohužel ale trošku váhám, podle názoru jedné čtenářky, kterou tento díl značně znechutil, říká, že ten kdo Sarah miluje by už dál číst neměl a že by bylo pro ní lepší, kdyby tato série třetím dílem skončila. Musím přiznat, že poslední díl i když byl skvělý, tak mi v něm něco chybělo, takže se rozhodně vrhnu na pokračování, třeba mi to ty mezery vyplní...

Michaela řekl(a)...

Taky mi v posledním díle něco chybělo, ale to přisuzuji vynikajícímu druhému dílu. Pokud se někomu třetí díl moc nelíbil, tak tohle mu určitě chuť nespraví. Je to fakt jen takový most mezi další sérií. Přečetla jsem to jedním dechem a strašně se díky tomu těším na další díl, ale jak říkám, chybí tomu akce. Pokud se chystáš na další díly ze série, tak si myslím, že přečtení tohohle dílu je povinné ;-)