Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky - Elena Favili, Francesca Cavallo

středa 27. června 2018


Sto krátkých příběhů vypráví životní osudy stovky mimořádných žen z minulosti i současnosti. Umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další velké osobnosti, které se nesmazatelně zapsaly do historie, inspirují malé i velké čtenáře snít velké sny. Seznámíte se s královnou Alžbětou I., módní návrhářkou Coco Chanel nebo s tenistkou Serenou Williams. Každý medailonek navíc doprovází celostránkové portréty od šedesáti výtvarnic z celého světa.


Tahle kniha byla jedna z těch, které mě na Světu knihy 2018 nejvíce zaujaly. Nejen, že se mi šíleně líbí celý koncept, ale přebal a vůbec celá kvalita knihy patří mezi to lepší, co současný český trh nabízí.

Jak říká anotace, jedná se o sto velmi krátkých příběhů o významných ženách nejen v historii, ale také v současnosti. Jediné, co bych možná trochu vytkla, je, že se autorky hodně zaměřují na ženy ze Spojených států amerických, je jich tam opravdu moc a já bych pár z nich možná i vynechala a nahradila je někým jiným. 

Co je velkým přínosem je velký záběr, řekněme, profesí, ve kterých autorky hledaly svou inspiraci. A tak se můžeme setkat nejen s vědkyněmi a političkami, ale i s rapperkou, sportovními hvězdami, muzikantkami, atd. Oceňuji velmi jednoduchý jazyk, jen bych možná knihu nedávala dětem číst "na jeden zátah", protože kvůli jednoduchosti jazyka i příběhů trochu splývají.

Mě osobně nejvíce zasáhl příběh sester Maribalových z Dominikánské republiky. Upřímně zrovna v tomto místě je krásně vidět, jak zjednodušování životních příběhů obírá tyto silné historické postavy o ten správný efekt. V této kapitole se dozvídáme o čtyřech sestrách, které statečně bojovaly proti dominikánskému diktátorovi Rafaelu Trujillovi a lidé jim pro jejich krásu a odvahu dodnes přezdívají Las Mariposas (Motýlci). Na konci každé stránky máme datum narození a popřípadě úmrtí všech žen. A možná tady přichází chvíle na čtení mezi řádky, protože u příběhu sester Maribalových si ihned všimneme, že tři z nich zemřely ve stejný den a rok. A jelikož mě příběh opravdu zaujal, začala jsem se o ně zajímat trochu víc do hloubky. Jejich tragická a brutální smrt opravdu asi nepatří do knihy pro děti, ale bylo mi trochu líto, že se o tom kapitola vůbec nezmiňuje, protože si osobně myslím, že odvaha sester byla naprosto bezmezná až do samého konce. 

Jsem si jistá, že každý si v knize najde svůj oblíbený příběh, jehož protagonistka se hlavně pro děti může stát výrazným vzorem. Příběhy určitě podporují dětskou představivost a pro ty zvídavější mohou být předmětem dalšího zkoumání a hledání informací o těchto osobách.

Na pět hvězdiček z pěti to úplně nevidím, ale rozhodně si myslím, že tahle kniha by neměla chybět v knihovně žádné rebelky.

0 comments: