John Steinbeck: Byla kdysi válka

sobota 26. února 2011
Anotace: O druhé světové válce bylo napsáno nepřeberné množství knih, z nichž časem většina upadla v zapomnění. Některé se snažily válku ospravedlňovat, jiné vypadaly jako účelová propaganda. Jen hrstce se podařilo vymanit se z dobového stereotypu a přiblížit hluboce osobní prožitek každodenního utrpení a absurdity, aniž přitom ztratily ze zřetele, že po celém světe zuřilo zlo. Rozhodně k nim patří reportáže, které v roce 1943 ještě jako bezejmenný dopisovatel vytvořil John Steinbeck pro newyorské noviny. Už zde projevil skvělý smysl pro detail i mistrovství slova, a proto se kniha po více než půl století stále čte s pocitem, jako by člověku nad hlavou svištěly pumy.

Recenze: John Steinbeck vytvořil tuto sbírku ze článků, které psal coby válečný dopisovatel. Novinář nebo spisovatel, Steinbeck nezapře talent, který mu umožňuje vtáhnout čtenáře do situace. Autentická atmosféra, nálada, strach a zážitky, to všechno působí tak skutečně, že když čtete o vylodění na italských plážíš, můžete téměř cítit to horko a písek. Vojenské operace dokresluje jednotlivými příběhy občanů-vojáků, nad kterými se občas pousmějete, občas posmutníte, ale nikdy vůči nim nezůstanete lhostejní.

Nemám nejmenší právo nějak hodnotit dílo Johna Steinbecka, jelikož jeho osobitý styl psaní, ve kterém je cítit empatie a jisté kouzlo doby, je pro mě posvátný.

Once There Was a War (Penguin Modern Classics)Once There Was a War by John Steinbeck

My rating: 5 of 5 stars


Steinbeck had a great gift. He was able to drag you in to his writing that you could almost feel the sand of italian beaches or the air of north african cities.



View all my reviews

Obrázek českého obalu z České bibliografické databáze

0 comments: