Suzanne Collins: Mockingjay (The Hunger Games #3)

středa 23. února 2011
Anotace: Mladá Katniss Everdeen nepřežila obávané Hladové hry jen jednou, nýbrž dvakrát, ale stále nenachází klid. Právě naopak, nebezpečí stále narůstá: prezident Snow vyhlásil totální válku jak Katniss, tak její rodině, přátelům a všem utlačovaným lidem z Dvanáctého kraje. Poslední napínavý příběh z trilogie Hunger Games od Suzanne Collins vám rozbuší srdce.

Recenze: Trilogie Hunger Games jsou jedinečným dílem v dnešní YA literatuře a Mockingjay je jeho důstejným zakončením.

Příběh se ze začátku trochu vleče, stejně jako u předchozích dílů, ale v tomhle případě je to o poznání znatelnější. Později však autorka znovu rozehrává svou důmyslnou hru a s postavami se nemazlí.

* Spoilery *
Jediné, co mě zarazilo byla scéna s popravou prezidenta Snowa, kdy Katniss zabila Coinovou. Jde o to, že Suzanne Collins vykreslovala prezidenta Snowa coby toho nejhoršího zplozence pekel (a to velmi věrohodně). Katniss v podstatě celý třetí díl požaduje, aby to byla ona, kdo nakonec Snowa zabije. Po tom všem, co udělal se ani není čemu divit. Potom ale nelogicky obrátí Katniss zbraň proti prezidentce Coinové. Ano, strašná to osoba, ale její zločiny se nedají poměřovat s tím, co provedl Snow. Pokud jí Katniss chtěla mrtvou měla to nenápadně zařídit jinak.
*Spoilery*

To by bylo nejspíš to jediné, co bych vytkla. Tahle série mě neuvěřitelně nadchla a stále se mi nějak nechce srovnat s tím, že už je konec... I když, co takhle nějaký prequel o Finnickovi a Annie? Co vy na to, paní Collinsová? :)


In English

Mockingjay (The Hunger Games, #3)Mockingjay by Suzanne Collins

My rating: 5 of 5 stars


Sorry for my English, it's not my mother language (especially excuse the commas).



In my opinion, Mockingjay was a dignified ending of the series. It was quite different from the first two books.



I was surprised by Peeta's acting and kinda sad that we don't get his usually behaviour. I missed him throughout the book.

* Spoilers*
The ending -> well, I like books with unexpected endings (aside from Katniss and Peeta <3). Didn't expected Prim or Finnick's death. But the biggest shock came when Katniss killed Coin instead of Snow. See, I would kill Coin too but not like that. It was kinda nonlogical. After all the time when Snow threatened Katniss with killing of her family, friends, after destruction of District 12, after the Quarter Quell, torturing Peeta and so on, she kills Coin instead?

Yes, she was horrible but still. Katniss hated Snow all this time, wanted to kill him and then she didn't do it? I don't know this kinda made me angry.

*Spoilers*


But still, Mockingjay and The Hunger Games series remains one of the best things I've ever read.



View all my reviews

0 comments: