J.R. Ward: Dark Lover (Black Dagger Brotherhood #1)

pátek 8. dubna 2011
Anotace: Úvodní román slavného cyklu představuje tajné bratrstvo šesti upírských bojovníků, ochránců rodu. Ti ve skrytu noci vedou nekonečnou a neúprosnou válku s odvěkými nepřáteli o svá území v Caldwellu. Nejkrvežíznivějším z upírů je vůdce bratrstva, Wrath, který touží odplatit vraždu svých rodičů. Avšak když jeden z jeho nejstatečnějších bojovníků padne a zanechá po sobě polorodou sestru, musí za ni Wrath vzít zodpovědnost. Zavede ji do světa neživých, o němž dosud neměla tušení, do světa smyslnosti, o níž se ji nezdálo ani v nejdivočejších snech.

Recenze: Ještě jednou nastínění děje vlastními slovy, jelikož česká anotace je taková... ehm, zvláštní. Vůdce Bratrstva černé dýky, které má chránit vymírající upírskou rasu před nemrtvými, je Wrath, poslední čistokrevný upír. Jeho přítel z Bratrstva Darius, ho prosí, aby pomohl jeho dceři Beth při přeměně v upíra, která ji nemůže minout. Ta pomoc spočívá v tom, že jí Wrath dá napít své krve. Darius je ještě té noci zabit, a tak Wrath, který nejdřív přítele odmítl, teď vyhledá Beth sám.

Bratrstvo černé dýky je úspěšná série autorky J.R. Ward a každý díl se soustředí na jednoho z bratrů. Co čekat od příběhu? Je to klasická urban fantasy s perfektně promyšleným světem. Někteří z bratrů jsou neuvěřitelně zajímavý, stejně jako Dariusův komorník Fritz, kterého si snad zamilujete od první stránky. Co se týče hlavních dvou aktérů, tedy Wratha a Beth, představte si Edwarda a Bellu. Ne, to není fér přirovnání. Lepší by bylo říct, že spíš jako Alexander a Taťána z knihy Bronzový jezdec od Paulliny Simons. Wrath je nepřístupný, nepřátelský, jediné na co myslí je boj. Beth je reportérka, která nejeví zájem o muže, ale když se dostanou do blízkosti, tak je to k sobě prostě táhne.

Čím se dostávám k hodně výraznému prvku knihy a tím je sex. A to dopodrobna popsaný. Jestli jsou vám takovéhle věci nepříjemné, tak to snad ani nečtěte, protože příběh je prostě sexem nabitý. Je to ten hlavní katalyzátor, který dostal knihu tak daleko, je to to, co jí odlišuje od ostatních upírských sérii (především těch z žánru YA literature) - dává totiž příběhu důležitou věc. A tou je syrovost, což je podle mě hlavní důvod, proč je kniha tak populární.

Zamilované tlachání obou hlavních protagonistů hodíme za hlavu a to jediné, co můžu říct závěrem je, že je to úchylácká jízda po horské dráze. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

0 comments: