Julie Kagawa: The Iron Daughter (Iron Fey #2)

pondělí 4. dubna 2011
Anotace: Napůl princezna Léta, napůl člověk. Meghan nikdy nikam nepatřila. Zrazená Zimním princem, o kterém si myslela, že jí miloval, je věznění královnou Zimních víl. Jak se schyluje k válce mezi Zimou a Létem, Meghan si uvědomuje, že největší nebezpečí hrozí od Železných víl, které viděla pouze ona a princ. Ale nikdo jí nevěří.

Co hůř, Meghaniny vílí schopnosti jsou pryč. Je uvězněná ve vílí zemi a jedinou její zbraní jsou holé ruce. Někomu věřit by bylo bláznovství. Věřit zdánlivému zrádci by bylo smrtelné.

Recenze: Rozhodně lepší než první díl. Žádné pomalé rozjezdy do půlky knihy jako tomu bylo u prvního dílu. Tady to šlape hned od začátku. Meghan je vězněna královnou Mab, vládkyní Zimní říše a shodou náhod také matkou Ashe, který Meghan ve Winter's Passage (doporučuju přečíst, protože scén mezi Ashem a Meghan není nikdy dost :) slíbil, že jí ochrání. Bohužel drahý princ není nikde k zastižený, a když se objeví, chová se jako ocas, což Meghan nechápe a ještě si dovolí pochybovat o jeho lásce. Nás zkušené čtenáře to ale neošálí, tudíž jsem Meghaniny starosti a trápení brala na lehkou váhu.

Když je korunní princ Zimní říše zabit a Žezlo ročních období je ukradeno, podezření padne na Meghan a Oberona, tudíž Mab vyhlásí Letnímu království válku. Na svém útěku a výpravou za Žezlem se Meghan s Ashem znovu setkají se starými známými - Puckem, Grimalkinem a Ironhorsem.

To k čemu se schylovalo už od prvního dílu je tu. Milostný trojúhelník. Marně vzpomínám, kdy jsem naposledy četla knížku z YA literature, kde by nebyl milostný trojůhelník. Já osobně je moc nemusím, protože to ústí do spousty nepříjemných situací a pokaždé jeden skončí se zlomeným srdcem, což pak jaksi kalí finální efekt, kdy se hlavní hrdinové, přes všechny útrapy a nástrahy, dají konečně dohromady.

Každopádně nemám co vytknout. Má to všechno, co tyhle typy knížek mají mít. Plno zápletek, není místa, kdy by si člověk vyloženě říkal, bože ať už to skončí, podle mého názoru si to zaslouží pět hvězdiček z pěti.

0 comments: