Julie Kagawa: The Iron King (Iron Fey #1)

neděle 3. dubna 2011
Anotace: Meghan Chase má tajný osud... takový, jaký by si ani ve snu nepředstavila...

V Meghanině životě se vždy zdálo něco špatně od té doby, co jí její otec před šesti lety zmizel před očima. Ve škole ani doma nikdy moc nezapadala.


Když jí začně z dálky sledovat temný cizinec a její kamarád, který jindy jen srší vtipem, začně být až příliš ochranitelský, tak Meghan začne mít pocit, že všechno v její životě se rapidně změní.

Ale nikdy by neuhodla, že je dcerou mystického vílího krále a pěšák ve smrtící válce. Nyní je na Meghan, aby zjistila, jak dalece je ochotna zajít a zachránit někoho, na kom jí záleží a aby zastavila zlo, kterému se nikdo z víl neodvažuje postavit... a zamiluje se do mladého prince, který ji radši uvidí mrtvou než aby rozehřála jeho ledové srdce.

Recenze: První třetinu knížky jsem četla asi tak dva měsíce. Absolutně jsem se nemohla do knížky vžít a těšila mě jen představa, že až to dopřelouskám, tak si na ní pořádně smlsnu. Když jsem poprvé viděla jména Oberon, Titania a Puck, tak jsem myslela, že to snad poletí z okna. Název vílí země the Nevernever jsem doteď nepochopila. Vykrádačka Shakespeara? Ano... ALE!

Když přehlídneme fakt, že Puck je Puck (myslím, že v češtině se tohle jméno překládalo jako Klubko?) a domyslíte si ho jako úplně jinou postavu, která nemá absolutně nic společnýho se Snem noci svatojánské (nebo ne, to je jen na vás, jak moc vám to přijde rušivé), tak s klidem přijmete Oberona, Titanii i královnu Maub.

Pak je tu ještě klasika - Romeo a Julie. Pokud tedy necháme stranou královnu Mab, vládkyni Zimní říše, tak tu máme jejího syna, prince Ashe a samozřejmě hlavní postavu Meghan, který je dcerou Oberona, vládce Letní říše. Dva znepřátelené rody a máme to tu zase. Musím ale říct, že jejich příběh mi přišel na celé knize to nejlepší.

Každopádně, když jsem se dostala k začátku druhé třetiny, tak se příběh začal rozjíždět a já knížku prostě nedokázala odložit a konečně přišla na to, proč má na goodreads hodnocení 4.10 :)

Zajímavý koncept, to jak Nevernever mizí kvůli technice (ok, tak trochu vykradačka Nekonečnýho příběhu), ale tady je to ještě rozvinuté o železné víly (Iron Fey) a tudíž i o příběh postaráno. Nechci vyzrazovat nějaké podstatné detaily, knihu vřele doporučuju, jen vás prosím: Přežijte tu první část knihy, pak už vám můžu slíbit čtenářský zážitek :)



0 comments: