Meme: Top týždňa (2)

středa 25. května 2011




Vzhledem k tomu, že jsem na tenhle meme narazila až dneska, tak rychle doplňuji (první) a druhé kolo, abych se poté mohla s klidem zúčastnit těch dalších :)

# 10 Řada nešťastných příhod
Hodně podceňovaná a bezdůvodně neúspěšná adaptace knih amerického spisovatele Lemonyho Snicketa, které sami nepatří mezi špičku. Podle mě je filmová adaptace o dost lepší. Navíc hvězdné herecké obsazení - Jude Law, Maryl Streep a především Jim Carrey, coby perfektní strýček Olaf. Film s krásnou, až Bartonskou, atmosférou, na který se můžu dívat pořád dokola.




# 9 Letopisy Narnie
Slavná série od C.S. Lewise, známá také především díky náboženskému podtextu, ale u nás proslavná hlavně filmem podle druhé knihy. Filmy jsou nejvíce oblíbené u dětí, dospělí na nich lehce zpozorují velké nedostatky, proto všechny tři filmy obdrželi špatnou kritiku. Některé herecké výkony pokulhávají. Na druhou stranu film obsahuje spoustu výborných efektů.




# 8 Deník Bridget Jonesové
I slavná Bridget je podle knižní předlohy. Příběh o životě svobodné třicátnice Bridget s pár kilogramy navíc. Navíc v hlavní roli Renée Zellweger, což je podle mě jedna z nejlepších hereček současnosti. Zdatně jí sekundují Colin Firth a Hugh Grant hvězdy anglického filmu a já myslím, že se adaptace povedla na jedničku.





# 7 Pýcha a předsudek
Konktrétně tedy adaptace Joea Wrighta, který je známý svou poetičností, což je na tomto filmu krásně vidět. Wright perfektně vystihl atmosféru knihy a přetvořil tuhle anglickou klasiku na výborný film se skvělými hereckými výkony. A ty předlouhé scény... :)





# 6 Smrt krásných srnců
Podle mého názoru odvedl Karel Kachyňa výbornou práci. Dokonale zachytil atmosféru románu Oty Pavla a stvořil tak jeden z klenotů českého filmu. Příběh v sobě nese velké poslání a i když je jaksi humorný, nese v sobě nádech hořkosti a jakéhos takéhos smutku. Ještě aby ne ani položidovská rodina to za války neměla v Protektorátě jednoduché. Já ten lehký knižní humor moc nepobírala, mě vždycky drtila ta tíha osudu. Každopádně jak jsem řekla, perfektní zpracování a skvělé herecké výkony.


# 5 Nebeští jezdci
Moji milovaní nebeští jezdci. Nejúžasnější česká knížka o válce. Perfektní adaptace, i když se film od knížky v lecčems liší. Poslání a odkaz je však stejný. Navíc skvělé charaktery tomu jaksi dodávají zvláštní šmrnc. Každopádně i když se jak film tak knížka řadí k mým nejoblíbenějším dílům. Čtu a dívám se na ně velice nerada a pomálu, protože ve mně budí ten zvláštní bezmocný pocit a dotýkají se mě tak, jak všechny dobré knížky a filmy.



# 4 Hvězdný prach
Adaptace stejnojmeného románu Neila Gaimana (bůh mezi současnými spisovateli). Totálně našlapaný, perfektní a silně podceňovaný film. Je mi záhadou proč se o něm moc neví a nemluví, když se jedná o jednu z nejlepších filmových adaptací. Až na slizského Bena Barnese perfektní a výstižné obsazení.



# 3 Harry Potter - Harry Potter je kapitola sama o sobě. Vyrostla jsem jak s knížkami tak s filmy, bezmála nějakých deset let. První část poslední knihy pro mě nebyla zklamáním. Byla co nejvíce věrná knize a to se cení. Všechny díly zbožňuju a strašně ráda se k nim vracím. Podle mě nejlepší byl třetí díl, jak knížka, tak film. Alfonso Cuarón se asi nejvíc přiblížil mojí představě o Harry Potterovi.
# 2 Pán Prstenů -Peteru Jacksonovi se podařil takový malý-velký zázrak. Trilogie Pána prstenů. Hobita jsem četla ještě před prvním filmem a říkala jsem si, že se to prostě nedá zfilmovat. První film mě vyvedl z omylu. Když jsem dočetla zbylé dvě knihy a čekala na zbylé dva filmy, byla jsem nervózní a opět mi to přišlo nemožné. A opět mě Peter vyvedl z omylu. Myslím, že představovat Pána prstenů je naprosto zbytečné.
# 1 Bratrstvo neohrožených - sice minisérie, ale v zahraničí uváděna mezi filmové adaptace. Bratrstvo neohrožených, jak kniha, tak seriál, je to nejlepší, co se mi v životě stalo. To nejlepší, co jsem kdy četla. To nejlepší, co jsem viděla. Seriál je navíc emotivně umocněn ještě výpověďmi veteránů buď na začátku nebo v závěru každého dílu. Smekám před Stevenem Spielbergem a Tomem Hanksem a stejně tak před každým hercem, který se v seriálu objevil. Je to pro mě zážitek pokaždé, když se na to podívám.

0 comments: