Lusy Adams: Odstíny života (Odstíny života #1)

středa 6. července 2011
Anotace: Alexandrina Avitalová se za svého života nijak nelišila od svých vrstevníků. Když je v den svých devatenáctých narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo proto nemůže tušit, že smrt se pro ni stane jenom začátkem nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakána svojí rodinou a přáteli, se Alex probouzí znovu k životu, aby byla uvedena do světa plného magie a ďábelských stvořeních. Do světa, kde si nikdy nemůžete být jistí, na které straně vlastně stojíte. Alex je nucena zapomenout na svůj předchozí život a zaujmout pozici neohrožené bojovnice se vším temným a nelidským. Podle dávného Proroctví je totiž právě ona jedinou vyvolenou, Spasitelkou, která dokáže rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem...

Recenze: Většina lidí si myslí, že jsou dobré knižíky, průměrné knížky a špatné knížky. V tomhle případě se špatnými ani průměrnými knížkami zabývat nebudeme. Zbývají tudíž dobré knížky. A v tomhle případě jsou dobré knížky, které se dostávají do učebnic literatury nebo tam mají slušně nakročeno, jako tvorba Neila Gaimana a Harry Potter (ano, už i ve škole máme semináře na téma Why Harry Potter? a Harry Potter a budoucnost religionistiky). A pak je ještě jeden druh dobrých knížek. A to ty, u kterých musíte přistoupit na pravidla hry, příjmout vesmír, který autor vytvoří a až pak můžete hodnotit. Tuto kategorii většinou vyhrazuji pro YA literaturu. A sem patří právě Odstíny života.

Jednu zásadní věc při čtení téhle knížky poznáte určitě. Napsala jí češka. Tenhle fakt se na vás směje z každého slovního obratu či hříčky, co je v knize použitá. A ono opravdu pobaví, hlavně když si přečtete odstaveček začínající větou Za napětím tak hustým, že by se dalo krájet... Tato česká stránka věci se mi na knize moc líbila a hlášky hlavní hrdinky mi přišly opravdu vtipné a já se už se hodně dlouho takhle nepobavila u knížky.


Los Angeles. Ano i ne. Podle mě by bylo pro knihu víc funkční, kdyby se odehrávala v Čechách či na Slovensku. Líp by to zapadalo právě se počeštělým stylem vyprávění. Na druhou stranu Lusy Adams není jediná, koho lákají Státy, coby kulisy pro příběh. Navíc Odstíny života jsou typická YA literatura a ta se z 99 % opravdu odehrává v zámoří.


Postavy značně limitují čtenářský okruh, příběh je spíše pro dívky (chlapci by nejspíš neradi četli o šesti či kolika naprosto sexy chlápcích - i když výjimky se najdou). Každopádně důležité je, aby si čtenáři dokázali vytvořit k postavám vztah, což tedy alespoň u mě fungovalo. Opravdu jsem u některých scén pomalu ani nedýchala napětím.


Já osobně bych moc ráda další díl, příběh mi opravdu tak nějak přirostl k srdci a je samozřejmě naprosto důležité podporovat české spisovatele právě v tomhle konkrétním žánru.

0 comments: