Lovci monster, s. r. o. - Larry Correia - postavy, které bourají stereotypy

sobota 16. června 2018
Lovci monster nejsou zdaleka jedinou sérií, kterou Correia píše, jsou ovšem nejslavnější. Čtenáře chtě nechtě zaujmou už úryvkem na přebalu českého vydání (ať už pozitivně nebo negativně).

  
„Tak co, ošoustals mrtvou matku svý kámošky?“
„Když to řekneš takhle, zní to nechutně.“ Nemělo smysl zapírat. „Byl jsem na druhý metě a pak mi došlo, že nedejchá,“ mumlal jsem a dost jsem se u toho styděl.
„Dobřes to zahrál, chlapče.“ Sam mě bouchnul do ramene. „Kdybys byl o trochu blbější, mohls posunout napichování upírů na kůl do úplně nový dimenze.“

Sam vyplivl na zem chuchvalec sežvýkaného tabáku. „Susan, zaživa jsi byla zatraceně skvělá ženská, ale radši si nechám vyšukat prdel bandou nadrženejch syfilitickejch dikobrazů, než abych se přidal k tvý zasraný hipísácký nemrtvý rodině, ty jedna vychrtlá vymaštěná upíří šlapko.“

Tým nováčků byl narvaný v přecpaném suburbanu na zadních sedadlech. Holly nám začala říkat duhová koalice, protože jsme v týmu měli bělošku, černocha, asiata a míšence. Ke splnění vlhkých snů všech liberálů nám už chyběla jenom lesbička a chlápek na vozíčku.



Podle úryvku to zní jako fajn oddechovka pro fanoušky Kulhánka či Kotlety, a také to tak je. Hlavního hrdinu románu Owena Zastavu Pitta potkáváme v kanclu na konci šichty, kde pracuje jako účetní a nespokojeně žbrblá nad přístupem svého šéfa. Až do doby než se z onoho šéfa vyklube vlkodlak a rozhodne se dát si Owena k večeři. Náš hrdina ovšem není žádné béčko a po urputném boji se mu podaří šéfa-vlkodlaka zabít. Tím se dostane do styku s organizací Lovci monster s.r.o., skupinou, která za prachy, jak už její název napovídá, loví monstra. Členové této skupiny nejsou nikdo jiní, než přeživší, kteří byli napadeni různými monstry. A všichni do jednoho mají motivaci tenhle job dělat s radostným zadostiučením. 

Jeden jinak normální večer jsem dostal příležitost prožít americký sen. Podařilo se mi prohodit svého neschopného, debilního šéfa oknem ve čtrnáctém patře. (LM, str. 7)


I přestože to vypadá jako typická urban fantasy, Larry Correia dodává příběhu na zajímavosti jedním netradičním aspektem. Řídí se heslem, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Jedním takovým pravidlem jsou jeho postavy, které naprosto bourají zaběhnuté archetypy. Už samotný Owen Pitt je zářným příkladem. Není to váš typický účetní. Má skoro dva metry, váží přes metrák. Jeho táta byl voják a své syny cvičil k tomu, aby se o sebe jednoho dne uměli postarat. Owen tak umí zacházet se širokou škálou zbraní a hravě si dokáže poradit i bez nich. Během dospívání byl sice rváč, ale po jednom ošklivém průseru se rozhodl, že tudy cesta nevede, a tak se z něj stal právě... účetní. Owenův tým je vůbec zajímavá partička. Týpek, co má na starosti zbraně, je mormon, Owenova kolegyně Holly je bývalá striptérka, Trip Jones, učitel chemie, je silně věřící a teď už asi máte představu, jak takové porušování pravidel u archetypů postav funguje. Série je o to zajímavější, když si všímáte, jak moc jsou postavy "jiné" než by měly být.

Další zajímavostí prvního dílu je dvojitý zvrat. Knihy mívají většinou jen jeden, tzv. deus ex machina, kdy se najde řešení zdánlivě neřešitelného problému. No a tady jsou hned dva. 

Pokud jste fanoušci drsného jazyka, černého humoru a béčkových hororů, tak Lovci monster jsou pravděpodobně váš zlatý důl. Pokud jako já rádi čtete od něčeho kousek a chcete se u něčeho opravdu pobavit, tak vůbec neváhejte. V češtině vyšlo zatím všech pět vydaných dílů, takže pokud přemýšlíte o tom, co si přát pod stromeček nebo v tomhle případě k narozeninám či svátku, tak vám tohle čtivo určitě na dlouho vydrží. A nebo taky ne... Každopádně tento typ literatury určitě není pro každého a těmto lidem bych řekla: "Ale agent Franks!!" 

0 comments: