Dystopie jako klasika

sobota 16. června 2018
Myslím, že termín dystopie není nutné nijak zvlášť představovat. Od doby Hunger Games se skloňuje ve všech pádech. Ale přece jen; dystopie je v podstatě opak utopie. Ukazuje ideální společnost, kde se něco pokazilo a celý systém je vržen do těžké oprese a teroru. Důvody jsou různé, ale nejčastěji se jedná o zkorumpovaný nebo totalitní režim, popřípadě enviromentální katastrofa.

V dnešní době potkáte žánr dystopie spíše u knížek populární literatury. V klasické literatuře se spíše jednalo o soudobou kritiku společnosti. Podívejme se společně na čtyři velikány dystopické literatury.



# 1 Pán Much - William Golding
William Golding, držitel Nobely ceny, si může pogratulovat, protože vůbec první román, který napsal, se stal nesmrtelným. Pán much je zasazen v budoucnosti během války. Lidé se evakuují a jedno z letadel, převážející chlapce ve věku od 6 do 12-ti let, havaruje. Všichni dospělí při pádu letadla zemřou a chlapci zůstávají uvězněni na opuštěném ostrově. Rozhodnou se vybudovat demokratickou společnost. Jedná se o experiment, který selže a má tragické následky. 

Celá kniha je mrazivým svědectvím lidské povahy. Ovšem největším dopadem na čtenáře je fakt, že všechny hrůzy na ostrově jsou spáchány malými dětmi.

#2 1984 - George Orwell
Tahle kniha je stejně úžasná jako znepokojivá. Dle mého názoru se jedná o nejlepší dystopický román, jaký byl kdy napsán. Je naprosto nadčasová a i dnes se dají najít paralely s příběhem a to je pravděpodobně důvod, proč je ta kniha tak strašidelná. Orwellova hrozba Velkého bratra nad námi v dnešní době moderních technologií visí víc než kdy dřív. Pouličních kamer přibývá a lidské soukromí pomalu mizí. Tahle kniha je stále přítomnou předzvěstí toho, co se může stát.

# 3 Příběh služebnice - Margaret Atwoodová
Když jsem před sedmi lety v rámci studia kanadské literatury brala do ruky Příběh služebnice, ještě jsem netušila, jak na mě tahle kniha zapůsobí. Příběh je zasazen v Severní Americe, kde je vláda USA nahrazena teokratickým a totalitním režimem, který je zakotven v křesťanství. Ženy jsou zbaveny svých práv. Ty plodné jsou pouze otroky sloužícími k jedinému účelu - počít dítě. Svět, ve kterém je příběh zasazen, se zhroutil v důsledku terorismu (kniha byla napsána dlouho před útoky 11. září) a neplodností žen, kterou zapříčinily enviromentální katastrofy a atomová válka, tedy hrozby, kterým v poslední době sami čelíme.

# 4 Konec civilizace - Aldous Huxley
Konec civilizace je často připodobňován k Orwellově 1984. Původně byla kniha napsána jako reakce na první světovou válku a zneužívání vědeckého pokroku. Stejně jako u svých předchůdců na tomto seznamu, je tento román nadčasový. Mimo jiné řeší témata jako ztráta identity, manipulace drogami, léky a alkoholem, aj.


Všechny zmíněné knihy mají společného jmenovatele. I když byly napsány jako fikce, velmi často mají přesah do reality, a někteří čtenáři se dokonce dožadují, aby byly zařazeny do žánru literatury faktu. Je to právě asi schopnost autorů do jisté míry v těchto knihách předvídat budoucnost, co dodnes budí kolem těchto titulů takový poprask.


0 comments: