Knížky, které by měly být zfilmovány (Sobotní listopie #1)

sobota 16. června 2018
Mám jeden takový blogový neduh. Mám tendence zakládat miliardy blogů, ale k málokterým se vracím. Tenhle článek vyšel na jednom z nich a mně bylo trochu líto, že si tam jen tak sedí sám a osamocený. Měla jsem v hlavě spoustu nápadů a jedním z nich byla série článků nazvaná Sobotní listopie. A protože je sobota, tak bych tímhle staronových článkem otevřela další 'top ten' tématiku (protože těch není nikdy dost). Prosím, čtěte to s nadhledem a myslete na to, že tenhle článek byl napsán v roce 2015.




#10 Féria

Z této série u nás vyšly jen dva díly a pokud se vám líbila, tak 3. díl Železná královna (Iron Queen) můžete stáhnout ve fan překladu zde a 4. díl Železný rytíř (Iron Knight) zde
Před pěti lety Julie Kagawová začala vydávat tuto tetralogii s prvky jak urban fantasy, tak klasické tzv. vysoké fantasy. A nejen to, celou sérii založila na Shakespearově Snu noci svatojánské, tudíž se setkáváme s postavami jako je Oberon, Titanie nebo Puk. Meghan je šestnáctiletá dívka, která se v téhle pohádkové vílí zemi neocitne náhodou a čtyři díly slibují, že ji čeká velké dobrodružství.
I přesto, že se první díl pomalu rozjíždí, celkový dojem z celé série mi to nijak nepokazilo. Přijde mi velmi inovativní a kreativní a myslím si, že vytvořit vílí zemi a jednotlivé dvory by byla pro filmovou výpravu skvělá výzva. Po tom vcelku zvláštním začátku je příběh našlapaný až do konce a jako stvořený pro filmová plátna. Vývoj Meghaniny postavy je až neskutečný, tady autorka odvedla opravdu dobrou práci. 


#9 Anna krví oděná

Tenhle young-adult horor od Kendare Blake se po svém vydání stal okamžitě obrovským hitem. Nevím, jak u nás, ale ve Státech byl opravdu opěvovaný. Možná i z toho důvodu, že jsou to takoví Lovci duchů pro teenagery. Při čtení jen čekáte, až se objeví mladý Dean Winchester a pomůže Casovi vymýtat duchy. Je to skvělá duchařina plná napětí a vcelku děsivých scén, která by se bezvadně šikla na filmová plátna. I přestože nejsem fanouškem hororových filmů, u Anny bych udělala výjimku, protože mě její příběh zaujal a myslím si, že by mě ten zážitek za pár infarktů opravdu stál.



#8 Jeho šerá hmota/Jeho temné esence

Tohle je jediná knížka na seznamu, u které jsme se filmu dočkali. Můžete si ho pamatovat pod názvedm Zlatý kompas (první díl vyšel v Čechách pod původním názvem Světla severu). Film byl pro mnohé obrovským zklamáním a podle mě se mu moc nepodařilo zachytit podstatu knihy a měl přílišný důraz na efekt, což určitým způsobem zabilo celý příběh... A ten konec... Myslím, že fanoušci této trilogie Philipa Pullmana si zaslouží repete. I přesto, že je to dost nepravděpodobné, tahle geniální série by si film zasloužila. Najít tým, který by byl schopný knihu zadaptovat věrně, tak by byla na světě fantasy, která by se v klidu mohla rovnat Pánovi prstenů.


#7 Leviatan

Tahle steampunková série zasazená v alternativní minulosti byla po vydání prvního dílu neskutečně populární. Nakladatelství rozdávali reading copies, jak na běžícím páse, a proto se Leviatanovi dostalo hlavně mezi internetovou komunitou hodně slávy. Je to příběh mladého aristokrata Aleca, jehož otcem není nikdo jiný než arcivévoda Franz Ferdinand zavražděný v Sarajevu. Přesně v tomto momentě příběh začíná a Alec se dává na úprk. Leviatan popisuje události zpočátku tak, jak jsou nám velmi dobře známy. Ale nyní přichází na scénu právě steampunk a alternativní historie. Strany Dohody a Ústředních mocností alias Spolku se nazývají Darwinisti, kteří geneticky kombinují zvířata a Industriálové, kteří vytváří stroje daleko přesahující možnosti a znalosti té doby. Tato série toho má spoustu co nabídnout a určitě by bylo nanejvýš zajímavé zjistit, jak by se s tím tvůrci poprali.


#6 Hraničářův učeň

Všemi oblíbená série od Johna Flanagana jejíž cílovou skupinou jsou hlavně děti do cca 13-ti let, si našla hromadu příznivců i mezi dospělými. Autor je skvělým vypravěčem a díky tomu je kniha plná skvělých postav, zvratů a na filmová plátna jako dělaná. Dobrých fantasy filmů není nikdy dost a Hraničářův učeň by se mezi rodinnými fantasy naprosto vyjímal. Podle mého názoru má tahle série potenciál stát se daleko lepšími filmy než třeba Letopisy Narnie. [pozn. 2018 - toto je poznámka k filmům, které byly podle této série natočeny, dle mého názoru naprosté zklamání.]




#5 Kniha hřbitova

Neil Gaiman je génius. O tom žádná. Podle mě je to nejlepší a nejtalentovanější autor současnosti. Kniha hřbitova je založena na intertextu Knihy Džunglí od Rudyarda Kiplinga, ale místo džungle je dějištěm příběhu dávno zavřený viktoriánský hřbitov. Po vcelku drsném začátku se ocitne hlavní hrdina Nikdo Owens v péči místních hřbitovních duchů. Kniha velmi detailně zkoumá vývoj hlavní postavy, proto je velmi často považována za gotický Bildungsromán. Adaptace této knihy by byla nejlepší v Burtonovském stylu [áááá, mé o tři roky mladší geniální já, to je výborná myšlenka, ehm sebechvála je někdy důležitá]. Gaimanovým knihám velké plátno sluší, důkazem je například jiná Gaimanova adaptace - Koralína. 



#4 Noční cirkus

Na téhle knížce by se tvůrci vyřádili a pokud by to uchopili správně, tak by z toho byl určitě trhák. Tahle knížka je kouzelná a nejen proto, že dvě hlavní postavy jsou kouzelníci, ale proto, že zachycuje tu úžasnou atmosféru cirkusu a své doby. Hrozně ráda bych viděla příběh Celii a Marcuse zfilmovaný. Tahle knížka se narodila pro filmová plátna a byla by to skutečná pastva pro oči.





#3 Mercy Thompsonová 

Je škoda, že adaptace této série nejspíš nikdy nevznikne. Dokázala bych si představit i televizní zpracování (haló HBO!). Mercyiny knížky jsou neskutečně poutavé. Mercy je kojotí kožoměnec, kterou vychovali vlci. Je to vtipná, chytrá a silná hrdinka a už teď patří do kultovních postav světové urban fantasy. Každý díl je uzavřeným příběhem a Mercy si projde spoustou dobrodružných a nebezpečných situací, které by dokázaly diváky, stejně jako čtenáře, držet napjatě na kraji sedaček po celou dobu. Tato série má velmi detailně propracovanou mytologii, která je jednou z největších předností těchto knih.



#2 Artemis Fowl

Narozdíl od adaptace Mercy Thompsonové, film o mladém geniálním kriminálníkovi pravděpodobně vznike. Mluví se o něm v podstatě už skoro 15 let a tentokrát už se snad doopravdy dává dohromady realizační tým [ehm, o tři roky později... nic]. Dokonce už snad máme i režiséra. Studio Walt Disney už u prvních knih vidělo velký filmový potenciál a doufejme, že doba po kterou se filmové zpracování vyvíjelo, příběhu jen prospěje. Uvidíme, jak se toho studio zhostí. Pokud si ovšem zachová své kouzlo, rafinovanost a vtip, mohl by z toho být obrovský hit.



#1 Skleněný trůn

V Čechách vcelku novinka, která vyšla letos na podzim, v Americe už jsou venku celkem čtyři díly a nutno říct, že tato série se právem těší velké oblíbenosti. Osobně jsem propadla kouzlu Celaeny Sardothien, nájemné vražedkyně, která aby unikla z vězeňské práce v dolech přijme roli potencionálního šampiona chladnokrevného krále. Pro mě série vyvrcholila třetím dílem [a po třech letech si stále myslím to samé], který se pro mě stal nejspíš nejlepší fantasy jako jsem kdy četla [ale pak přišel Dvůr mlhy a hněvu], hlavně díky psychologickému vývoji postavy. Celaena je jednou z nejsilnějších hrdinek, které svět young-adult fantasy nabízí a už jen proto, že tento typ postavy je v kurzu, bychom se opravdu mohli dočkat filmu. Přece jen se má železo kout, dokud je žhavé. Pokud by tedy tvůrci hledali knižní předlohu pro nový fantasy film, Skleněný trůn by měl stát jako první v řadě.

Tohle je tedy můj velmi subjektivní seznam knih, které bych chtěla vidět na filmových plátnech. Co na to říkáte? A jaký film byste vy rádi viděli ve vašich kinech? Dejte vědět do komentářů.

V příští Sobotní listopii se těště na -> Knihy, podle kterých by měl být natočen seriál.


0 comments: