Sergej Vasiljevič Lukjaněnko: Noční hlídka

sobota 26. února 2011
Anotace: Noční hlídka je prvním dílem fantasy trilogie Sergeje Lukjaněnka.
Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy – takový je její hlavní motiv.

Tři romány, zasazené do Moskvy 90. let, popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla.
Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tří próz jsou Jiní – bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu…

Po světě se tato trilogie proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze.
Příznivci tohoto žánru si jistě přijdou na své

 Recenze: Noční hlídka je unikát ve svém žánru. Lukjaněnko ve třech příbězích rozehrává s postavami zajímavou šachovou partii, přičemž plně využívá komplikovanou mytologii, kterou sám stvořil. Příběh je zasazen do prostředí Moskvy, kterou vykresluje pravými realistickými tahy, které jsou hodné ruského realisty.

Postavy působí uvěřitelně, hlavní hrdina, a zároveň vypravěč příběhu, Anton balancuje na hraně kladných a záporných charakteristických rysů, moudrá Olga potrestaná soví podobou přebírá funkci přebírá funkci parťáka a později rovnocené kolegyně, která oplývá tajemností, malý Jegor vás pokaždé když je na scéně přinutí přemýšlet na jaké straně to vlastně skončí, sympatická Tygřík, erotoman Ignat, vševědoucí šéf Noční hlídky Geser, Semjon, Zavulon a spousta jiných zajímavých postav. Každá se vám více či méně vreje do paměti svou jedinečností. Jediný, kdo mi moc nepřirostl k srdci je naivní Světlana.

Lukjaněnko je bravurní vypravěč a myslitel. V každém příběhu vás donutí přemýšlet nad nastalou krizí společně s Antonem a při rozuzlení budete stejně jako on překvapení, co se z toho vlastně vyvrbilo.

Velice působivý příběh (nebo příběhy, chcete-li), který na vás snaží zapůsobit dojmem, že svět je černobílý, jen aby jste následně na to zjistili, že jste vstoupili do šera a ne všechny věci jsou takové, jaké se zdají.



Night Watch (Watch, #1)Night Watch by Sergei Lukyanenko

My rating: 4 of 5 stars


Very interesting story. And kinda originally. I loved the style of writing, so common and harsh. When it comes to vampires I always love stories about them from east or central Europe since there lies the origins. Lukyanenko is great writer and I enjoyed this book so much.



View all my reviews

Zdroj anotace a obrázku -> Česká bibliografická databáze

0 comments: