Eden Maguire: Jonas (Krásní mrtví/Beautiful Dead #1)

úterý 28. června 2011
Anotace: Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix. Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska… Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává? Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek… Odhalí Darina včas temná tajemství tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?

Recenze: Kniha krásní mrtví se dá shrnout jednoduchým slovním spojením: Všechno špatně. Mám sto chutí touhle větou skončit, ale přece jen bych měla udat důvod proč se mi to vlastně nelíbilo. Už samotná premisa je dost kllišeoidní (pokus o nové slovo). Ale stejně se z toho dá vymáčkout stokrát lepší příběh než který nám naservírovala autorka. Už jen ty jména - Darina, Arizona. Přitom pojmenovat správně postavu je strašně důležitá věc. To je jako kdyby Shakespeare pojmenoval Romea třeba Sidney. Už tak dost nepřirozeně vykonstruovaný příběh dostává kvůli jménům ještě víc na frak.

Začátek je naprosto otřesný, hned první chyba je, že si autorka (či překladatelka) nehlídá perspektivu a v jedné chvíli přeskakuje z jednoho úhlu pohledu do druhého. Začátečnická chyba. Jinak samotný začátek postrádá jakýsi počáteční grif, který by vtáhl čtenáře do děje a opravdu Darinu litoval pro její osud. Bohužel se jen dočkáme ufňukané puberťačky, která spíš leze na nervy než cokoli jiného. Přehnané teatrální chování lidí kolem ní tomu nasazuje korunu. 

Celá situace kolem Darininého začlenění mezi Krásné mrvé (až někdo přijdete na to proč si říkají tak ujetě, tak dejte vědět) je trochu nelogická a tak trochu nepřirozená, protože z toho, jak autorka vykresluje Darinin charakter, tak bych jí netypovala na Sherlocka Holmese, bohužel jí to opravdu nevěřím.

Jediné, co by se jakž takž dalo hodnotit pozitivně je nejspíš dějová linka Jonase a Zoey (když přivřete obě oči), Phoenixův brácha a obal knihy. Což je opravdu žalostně málo. Kniha by měla být pro čtenáře do dvanácti let, tam by mohla mít úspěch. Nechápu jak tuhle knížku mohli vydat a proč si naši nakladatelé vybrali zrovna tuhle sérii. Vždyť je tak moc hezkých příběhů, vedle kterých by tehle brak nebyl ani vidět. 

0 comments: