Michaela Burdová: Zrada Temného elfa (Křišťály moci #1)

pátek 24. června 2011
Zrada Temného elfa
Anotace: Vítejte v Mianthilii, čarovné zemi elfů! Síly dobra a zla stojí proti sobě! Temní a Bílí elfové se dávají do boje o sedm křišťálů moci, jejichž prostřednictvím je možné ovládnout celý svět. Dle proroctví může křišťály najít a získat pouze obyčejná venkovská dívka Neilin, která však o svém poslání nic netuší. Dívky se snaží zmocnit Temný elf Izgraël, proti kterému stojí bojovník bílých elfů Arwin. Jak dopadne boj dvou mocných znepřátelených sil? Podaří se Neilin najít a získat první z mocných křišťálů?

Recenze:
Zrada Temného elfa je první díl ze série Křišťály moci od české spisovatelky Míši Burdové. Míši povídky mám hrozně moc ráda, proto jsem se těšila až si konečně přečtu aspoň jednu její knihu (jaká to radost, když jsem ve svém knihkupectví uviděla Křišťály moci :)



Křišťály moci jsou klasickou výpravnou fantasy, která nás uvede do světa, kterému vládne krutou rukou elf Isgrael, kterému k neporazitelnosti stačí najít sedm křišťálů moci. Naštěstí je tu dívka Neilin, kterou proroctví určilo coby jeho jedinou Nemesis tím, že dostala do vínku schopnost najít křišťály, které jí dají jako jediné moc Temného elfa zničit.

A tak tu máme půdu pro fantasy, která by se ve světě s lehkostí zařadila mezi YA literaturu. Protože v téhle knížce najdete spoustu milostných zápletek, ze kterých vám budou poletovat motýlci v břiše.

Ona totiž propagace Fragmentu naznačuje, že příběh je pro děti (většinou tak mají i knihu zařazenou v knihkupectví), ale jen co se dostane k části, kdy je vyvražděna Neklikna vesnice, tak jediné, co vám běží hlavou je, že tohle by děti nejspíš vážně číst neměli. Tady s potěšením můžete zjistit, že si autorka zachovává svůj styl psaní a knížku si náležitě užít. O dobrodružství zde opravdu není nouze a takový typický fantasy příběh je okořeněn o krásné a originální momenty, které se vám vryjí do paměti.

0 comments: