Simone Elkeles: Perfect Chemistry (Perfect Chemistry #1)

neděle 3. července 2011
Anotace: Když první den školního roku posledního ročníku přijde Brittany Ellis na hodinu chemie, netuší, že její pečlivě vybudovaný dojem perfektního života se otřese v základech. Je přinucena být ve dvojici s Alexem Fuentesem, členem gangu z druhé části města a on se chystá ohrozit všechno, na čem tak tvrdě pracovala - její bezvadnou reputaci, vztah s přítelem a tajemství z domova, kde všechno není tak perfektní jak se zdá.

Alex není žádný slušňák a ví o tom. Takže, když se se svými kamarády vsadí, že Brittany bude jeho, nic si z toho nedělá. Ale Alex si brzy uvědomí, že Brittany je normální člověk s opravdovými problémy a najednou se sázka v záchvatu arogance jeví jako něco většího.

V příběhu, který vypráví o tom, jak je důležité nahlížet pod povrch, bourá Simone Elkeles stereotypy a bariéry, které Alexe a Brittany oddělují.

Recenze: Pokud rádi čtete literaturu, která má našlápnuto k tomu, aby se dostala do učebnic literatury, tak se téhle knížce vyhněte obloukem. Ale pokud máte rádi jednoduché, romantické knížky, napsané čtivě s pořádnou dávkou nebezpečí, pak jste doma.

Byl by to celkem dobrý námět na seriál, jelikož pokud jste aspoň někdy viděli alespoň jednu epizodu z amerického seriálu ze střední školy, tak si jistě dobře dokážete představit kulisy a charaktery. Brittany je typické populární dítko z bohaté rodiny, na první pohled naprosto dokonalá. Alex je pravý opak, jako Latinoameričan to nikdy neměl jednoduché, pochází z chudé čtvrti a jelikož jeho otce zastřelili při překupování drog, stal se tím, coby nejstarší syn, hlavou rodiny, a pro její ochranu musel vsoupit do gangu.

Máme tu tedy naprosto odlišné světy, které autorka v podstatě svede dohromady a vy si s hrůzou uvědomíte, že takhle bohužel v zámoří na středních chodí běžně. Navíc nám Simone Elkeles nabízí metodu střídání úhlů pohledu vypravěče. Každou kapitolu na střídačku vypráví Brittany i Alex, tudíž dostáváme možnost poznat obě postavy opravdu do detailu.

Knížka se velmi snadno čte, tudíž jestli máte zájem číst knížky v angličtině, tuhle bych vřele doporučila, jelikož se v podstatě jedná jen o takovou tu seriálovou a filmovou angličtinu, kterou by nejspíš zvládl v podstatě každý. A vy, zdatnější angličtináří, neváhejte a čtěte, protože to fakt stojí za to. Jen ten epilog by tam snad ani nemusel být.

0 comments: