Přečtené knihy - březen

pondělí 1. dubna 2019

Březnová četba včetně mini-recenzí. Tento měsíc se převážně nesl v duchu re-readingů, takže můj obrovský deficit nepřečtených knih v knihovně opět závratně narostl.




Joanna Wylde -  Reaper's Fall (Reapers MC #5) - EN - 2x ****

K téhle sérii o motorkářském klubu Reapers mám tolik připomínek, že by se mi sem ani nevešly. Rozhodně se jedná o knížky, o kterých bych řekla, že jsou mým největším guilty pleasure. Když jsem se kdysi dávno chystala na pátý díl, vůbec se mi do něj nechtělo. Paintera, který se objevoval v podstatě od začátku série jsem neměla ráda. Jaké to překvapení, když jsem zjistila, že tahle kniha je tou nejlepší mezi šesti vydanými díly. Jeho vztah a chování k Melanie je o dost umírněnější, než vztahy prezentované v předchozích dílech, a i když mám výhrady ke stylu psaní, k nadbytečnosti některých scén a k velkým časovým skokům, můžu s klidem říct, že se k téhle knize budu vždycky ráda vracet. Koneckonců jsem ji tenhle měsíc zvládla přečíst hned dvakrát.

Samantha Young - Until Fountain Bridge (On Dublin Street #1.5) - EN ****
Jak smutné, že tahle novelka je asi to nejlepší, co série Dublin Street může nabídnout. Celý příběh Adama a Ellie se odehrává v podstatě skrz zápisy v Ellieiných denících a jejích vzpomínek. A je to fakt super. Tuhle jednohubku čtu minimálně jednou do roka a vždycky to stojí za to.

Tammara Webber - Easy (Countours of the Heart #1) - EN ****
Další re-read na březnovém seznamu. Nejsem zrovna velkým fanouškem Tammary Webber, ale tahle knížka má něco do sebe. Největším plusem téhle knihy je bezpochyby Lucas, který dokonale vyvažuje pro mě trochu otravnou postavu Jacqueline.

Bernard Cornwell - Bledý jezdec (Poslední království #2) - CZ *****

Tahle série je bezpochyby poklad. Po prvním dílu jsem neskutečně chválila překlad. Druhý díl v tomhle ohledu trochu zaostává, velmi často se s krále Alfréda stává Albert a vzhledem k záplavě jmen mi často trvalo dost dlouho zorientovat se a zjistit, že se v podstatě jedná právě o Alfréda. Líbí se mi, že Uthred vypráví svůj příběh retrospektivně, postavy jsou zajímavé snad úplně všechny, ale Uthred prostě vede. Dlouho jsem neviděla takhle propracovanou postavu, která tancuje někde na hranici mezi dobrem a zlem, řečeno s hodně velkým nadhledem. Možná bych si měla častěji vybírat takhle kvalitní literaturu :-D

Astrid Lindgrenová - Bratři Lví srdce - CZ ****
Dlouho jsem se chystala na tuhle knihu určenou pro děti a určitě jsem nebyla zklamaná. Četli jsme společně v deváté třídě a s radostí musím říct, že i deváťáci se s touhle knihou určenou spíš mladším čtenářům poprali velmi dobře. Rozhodně je to úplně jiný level než Děti z Bullerbynu. Tahle smutná kniha s hlubokou myšlenkou by rozhodně neměla chybět na seznamu povinné četby základní školy.

Neal Shusterman - Thunderhead (Arc of a Scythe #2) - EN ****
Po přečtení Smrtky jsem okamžitě objednala druhý díl, který je o dost jiný, než díl první. Daleko větší prostor tu má Nimbus a Citra. O zvraty není nouze. Jediné, co mě mrzí je to, že Rowan nedostal moc prostoru, protože jeho postava je rozhodně nejpropracovanější. V tomhle téměř utopickém světě je právě on ten jediný, který se povahově blíží současnému člověku. Těším se na další díl právě kvůli Rowanovi.

Mia Sheridan - Kyland - EN ****

Mia Sheridan je známá především díky svým románům, kdy každou knihu věnuje jednomu jednomu astrologickému znamení. Asi nejlépe hodnocenou knihou je Archer's Voice. Za mě ale na plné čáře vyhrává Kyland. Trochu jiný příběh o životě v malém zkrachovalém městečku, které se stále ještě nevzpamatovalo s velkého důlního neštěstí. Postavám Kylanda a Tenleigh bych vytkla jen ta šílená jména, jinak coby protagonisté jsou naprosto k sežrání. Jestli máte rádi tragické osudy a happyendy, tak tohle je přesně kniha pro vás.


Sarah J. Maas - Catwoman: Soulstealer (DC Icons #3) - EN - ****
SPOILERY! Většinu knihy jsem hledala stopy typické pro tvorbu této autorky. Ale kromě povahy hlavní hrdinky jsem je ne a ne najít. Říkala jsem si, že to je dobře, tohle DC a opravdu to působilo velmi komiksově. Příběh byl skvělý napínavý. Poison Ivy a Harley byly prostě top. Ale pak přišel ten závěr a já se konečně dočkala těch úžasných zvratů, odhalení Selininých tajemstvích, i když jsem netušila, že jich má tolik. Jediné, co mě mrzí je, že to byl Batwing, s kým Selina skončila. Catwoman přece patří k Batmanovi! A ten se tam za celou dobu ani neukázal. Co je sakra Gotham City bez Batmana? To tuhle knihu stálo právě tu jednu hvězdičku do nejlepšího hodnocení.

1 comments:

Olga řekl(a)...

Děkuji za inspiraci :-)